Maneta Stergatoare cu Functie de Temporizare in 6 Trepte de Viteza

<< 24 Aprilie 2010 >>

Maneta de control a stergatoarelor cu functie de reglaj a intervalului de stergere intermitent  in 6 trepte de viteza

 

Aceasta operatiune  este una dintre cele mai simple lucrari de up-grade care se poate face la un Ford Focus Mk1 ( ’98 – ’02) aducand un plus de confort conducatorului auto. Cum functioneaza aceasta functie de temporizare in 6 trepte ?! Simplu: atunci cand maneta este pusa pe prima pozitie care actioneaza automat stergatoarele, in functie de pozitia/viteza aleasa prin intermediul selectorului celor sase trepte de viteza dispus pe maneta,  se poate prelungi sau scurta intervalul de timp la care stergatoarele pornesc singure. Spre exemplu, cu selectorul setat pe  1, intervalul de timp la care stergatoarele pornesc singure este de 2 secunde, pentru  3 este de 6 secunde si pentru ultima treapta de viteza, a 6-a, este de  12 secunde. Lucrarea a fost executata integral de catre mine, piesele au provenit din dezmembrari, s-a lucrat numai dupa schemele originale iar, documentatia si fotografiile provin de pe site-ul http://www.foka24.de/ 

Componente necesare:

– maneta stergatoare cu selectorul pentru 6 trepte de viteza

– 1 cablu cu lungimea de cel mult 1 metru

– 2 papuci „mama

Operatiuni de montaj:

– cu ajutorul unei surubelnite drepte se detaseaza capacul superior de la masca de plastic ce inconjoara coloana de directie de la volan prin presarea usoara a celor doua clipsuri de sustinere stanga/dreapta

 

– se scoate maneta de la stergatoare prin actionarea de la stanga la dreapta a parghiei de blocare si sustinere concomitent cu efectuarea unei miscari de tragere de jos in sus

 

Ajunsi la aceasta etapa, se elibereaza mufa care intra in maneta si se studiaza daca la Pinul 1 din mufa respectiva este prezent un fir de culoare alba. Daca firul respectiv este prezent, aveti mare noroc. Nu trebuie decat sa inlocuiti maneta simpla cu maneta cu functia de temporizare in 6 trepte si sa montati totul la loc in ordine inversa.

Daca aveti ghinion si Pinul 1 din mufa care intra in maneta de la stergatoare este liber, operatiunile de montaj continuua:

– cu ajutorul unei surubelnite fine se elimina dispozitivul de sigurata portocaliu dispus pe fata mufei de la maneta stergatoarelor, pentru a face posibila montarea firului cu papucul „mama” respectiv; se monteza firul cu papucul in locul liber de la Pinul 1 si se monteaza la loc dispozitivul de siguranta portocaliu.

   

– se demonteaza masca de plastic de la picioarele soferului ce acopera tablul de sigurante din habitaclu si se detaseaza din panou mufa de diagnoza

 

– se demonteaza si se scoate tabloul de sigurante ( necesara tubulara de ‘7  ) si se intoarce cu fata in jos pentru a avea acces la mufele din spate; se identifica in mufa C11 de pe spatele tabloului de sigurante Pinul 15 – acolo vine montat celalalt capat al firului care pleaca din mufa de la maneta stergatoarelor.

 

– se pozeaza frumos  firul ce vine de la mufa stergatoarelor pana la tabloul de sigurante din habitaclu urmand traseul principal de fire

– pentru a monta papucul „mama” in Pinul 15 de la mufa C11, se scoate dispozitivul de siguranta alb, se introduce firul cu papucul  la Pinul 15 dupa care se monteaza la loc dispozitivul de siguranta alb

   

– se introduce mufa „mama” in mufa „tata” de la pozitia C11 de pe spatele tabloului de sigurante

– se monteaza la loc totul in ordine inversa si… gata, avem maneta stergatoare cu functie de temporizare in 6 trepte de viteza functionala.

!!!   Vă rog să reţineţi faptul că tot ceea am făcut și am descris aici, s-a făcut numai după un indelung studiu și pe propria mea raspundere. Nu îndemn pe nimeni să facă tot ceea ce am descris eu in acest tutorial, fapt pentru care mă absolv de orice vină privitoare la responsabilitatea mea în legătura cu daunele care pot apărea în urma folosirii acestui tutorial.  !!!

12 gânduri despre „Maneta Stergatoare cu Functie de Temporizare in 6 Trepte de Viteza

  1. Salut. Am pus pe o fiesta din 2003 o maneta de stergator cu temporizare. Precizez ca cea pe care am dat-o jos se stricase si nu avea temporizare. Asa ca am gasit una cu temporizator si totul merge bine , numai ca ași vrea sa fac legătura si pentru temporizare. Multumesc.

  2. Da ce se fac la mine mufa C11(la mine C-B) de pe spatele tabloului de sigurante nui mufa „tata” cu cabluri, dar pinul 15 este? Pot conecta un singur cablu de la maneta la Pinul 15?

  3. Buna, am achizitionat maneta si am urmat tutorialul. Totul a decurs ok. Functia a functionat bine vreo 2 ani. Acum am problema cu functia de impuls a stergatoarelor. Ele nu functioneaza numai daca tin de maneta apasat, nu fac un ciclu complet si sa revina. Ce poate fi, maneta, contactii de la motorasul stergatorului care ii spun pozitia? Precizez ca pe functia de intermitent functioneaza bine.

    • Poate sa fie si din maneta… cu toate ca… dupa atatia ani de functionare si la cata mizerie si oxid s-a depus este indicata o mica revizie a sistemului stergatoarelor de la parbriz… pentru ca uite ce se intampla… ai probleme cand iti este lumea mai draga… Pentru asta trebuie demontat intregul subansamblu cu stergatoare cu tot… ca sa scoti stergatoarele ai nevoie de o presa… indepartezi plasticele acelea de sub stergatoare de stau lipite de parbriz, extragi de acolo motorasul cu tot cu ansamblul acela de tije ce actioneaza stergatoarele si ai grija sa faci semne cu un marker altfel te vei chinui sa montezi totul la loc cum a fost initial… poti sa faci si poze ca sa sti exact cum erau montate… cureti bine si gresezi absolut toate articulatiile, verifici motorasul sa fie ok si aplici un spray pentru contacte electrice in zona conectorului electric, asamblezi totul la loc si o sa fi multumit…

  4. buna, in tabloul de sigurante, in c11 nu am nuciun pin, deci nu am cum sa duc firul acolo? deci c11 e gol. fara pin. ai vreo alta idee? focus mk1 2003. multumesc.

    • Buna ziua,

      Dupa cum am precizat pe pagina principala de blog…

      Instructiunile de montaj descrise pe acest site fac referire in marea lor majoritate numai la varianta de echipare ante-facelift, adica tot ceea ce s-a construit intre anii 1998 – 2002. Incepand cu anul 2002 s-a trecut la varianta de echipare facelift, iar acolo schemele si legaturile electrice sunt putin diferite… deci, cei care aveti echiparea de facelift (2002 – 2004) trebuie sa consultati pentru inceput schemele originale inainte de a trece la treaba.

      In cazul tau, fiind vorba de un Focus Mk1 facelift, din 2003, treburile stau putin altfel si sunt diferite, in sensul ca, in loc sa te duci cu acel fir pe PIN 15 din conectorul C11… trebuie sa te duci si sa te legi cu firul pe PIN 4 din conectorul C105 (de culoare maro) din modulul GEM… modul, pe care il gasesti amplasat pe pilonul din dreapta de la pasager in partea laterala a cutiei de la torpedou.

      Cu respect…

  5. salut

    sunt in anglia si veau sa imi updatez un pic si eu focusul cu maneta cu temporizator stergatoare dar la mine tabloul de sigurante e in compartimentul motor.

    Poti sa ma ajuti cu un sfat ?

    Mersi

    Dacian – Tewkesbury, Anglia

O sa va raspund imediat cum timpul imi va permite. Va multumesc.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.